Safer Internet Day 2023 - Tuesday 7 February

Bouw jij mee aan een beter internet?

# samen voor een beter internet

live
Deelnemers
Activiteiten

Vier met ons de 20e verjaardag van de Safer Internet Day

Dit jaar vieren we de 20e verjaardag van de Safer Internet Day, een prima gelegenheid om te ijveren voor een beter internet voor alle jongeren en kinderen!

Om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan, organiseert het team van Betternet (Child Focus, Mediawijs, Media Animation en de CSEM) samen met de Cyber Security Coalition en het kabinet van minister Petra De Sutter het evenement “Together for a better Internet”.

Dit evenement draait helemaal rond goede voorbeelden, praktijken en inspiratie rond digitale mediawijsheid. We ontdekken op het evenement ook welk engagement de politieke besluitvormers en de onderwijsnetten aangaan voor een betere digitale media-educatie.

Programma

Inschrijven voor het evenement

Volg het evenement via streaming

De Safer Internet Day is een wereldwijd evenement dat de Europese Commissie elk jaar in februari organiseert om van het internet een leuke, creatieve, stimulerende en veilige plaats voor iedereen te maken. Al gauw oversteeg het initiatief de Europese grenzen en ondertussen telt de Safer Internet Day meer dan 110 deelnemende landen. Daarmee is het uitgegroeid tot een niet te missen afspraak op de digitale agenda.

Doel van de Safer Internet Day

De Safer Internet Day benadert digitale media-educatie op een positieve manier. We hebben het niet alleen over een veilig maar ook over een beter internet. Safer Internet Day vertrekt vooral van de troeven van het internet en wil gebruikers van daaruit zin geven om verantwoordelijk, kritisch en nieuwsgierig te surfen online.

Door de voordelen van een kritisch internetgebruik te benadrukken, kunnen we kinderen en jongeren bewust maken van de risico’s. We moeten henwapenen en uitnodigen om stil te staan bij de gevolgen van wat ze op het internet doen. Zo leren ze om zowel de risico’s te beheersen als alle mogelijke kansen online maximaal te benutten.

Draag je steentje bij aan de Safer Internet Day!

Ben je leerkracht of werk je met kinderen of jongeren? Help mee om de doelstellingen van de Safer Internet Day waar te maken! Werk op jouwschool of in jouw organisatie mee aan de bewustmaking van kinderen en jongeren rond een goed en veilig gebruik van het internet. Laat deze kans niet voorbijgaan!

Neem deel aan het evenement “Together for a better Internet”

Programma

Inschrijven voor het evenement ter plaatse

Volg het evenement via streaming

Ga zelf met kinderen of jongeren aan de slag !

Ga aan de slag met één van onderstaande activiteiten of creëer je eigen activiteit dieeen veilig, verantwoord en positief gebruik van het internet door jongeren stimuleert. Een les, een spel, een quiz, een infosessie of een opleiding. Alles kan!

Registreer je activiteit


EDUbox ‘Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte’

In de EDUbox ‘Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte’ achterhalen jongeren hoe ze zich tegen cybercriminelen kunnen beschermen. Broodnodig, want overal liggen hackers op de loer om hun gegevens of eigendommen te stelen. Welke trucjes passen ze toe? En hoe kunnen jongeren hun eigen digitale veiligheid verhogen? In deze EDUbox leren ze alles over hun digitale voetafdruk.

Zin om dit uit te testen in je klas? Ontdek hoe op https://edubox.vrtnws.be/cybersecurity-nl/index.html?page=Cybersecurity

Praten over sexting in het buitengewoon onderwijs

De tool 'Praten over sexting is het buitengewoon onderwijs' is een uitnodiging en gids voor onderwijsprofessionals en begeleiders om samen met jongeren in het buitengewoon onderwijs sexting bespreekbaar te maken. De tool biedt heel wat informatie en werkvormen die differentieerbaar zijn qua moeilijkheidsgraad en groepssamenstelling. Zo is de tool inzetbaar in diverse types en vormen van het BuO en kunnen begeleiders selecteren wat waardevol en passend is voor jongeren in hun (klas)groep.

Meer info: https://childfocus.be.

DE SCHAAL VAN M

De Schaal van M biedt gratis educatief lesmateriaal voor het lager onderwijs waarmee je een heel schooljaar lang aan de slag kan met mediawijsheid. Zowel in de werkboekjes, de individuele lessen als de wedstrijdweek is er aandacht voor cyberveiligheid, datawijsheid en online privacy. µ Daarnaast komen er nog heel wat mediawijze thema’s aan bod zoals games, reclame, fake nieuws, sociale media, schermtijd en online risico’s.

Meer info: https://www.deschaalvanm.be.

Spread the news!

Registreer zeker je activiteit om aan het grote publiek te laten weten dat we talrijk zijn om ons in te zetten voor een beter internet voor kinderen en jongeren. Wie weet, inspireer je wel anderen om deel te nemen of om zelf aan de slag te gaan. Alvast heel erg bedankt voor je enthousiasme.

Registreer je activiteit

Voor wie een stapje verder wil

Ben je op zoek naar meer informatie of wil je meer weten over deze onderwerpen? Wil je met je leerlingen aan de slag en hen het hele jaar door bewust maken van goede digitale praktijken? Organisaties zoals Mediawijs en Child Focus steken je graag een handje toe!

Activiteitenprogramma

Dankzij jullie engagement worden er in februari 2023 zowat overal in België talloze workshops en educatieve activiteiten georganiseerd om jongeren te sensibiliseren over allerlei verschillende facetten van hun virtuele leven zoals hun rechten en verantwoordelijkheden, online identiteit, fake nieuws, privacy en zelf online content creëren.

Activiteiten ontdekken